Aloes - co to za roślina?

Aloes należy do grupy łatwych w uprawie sukulentów. Najczęściej wymieniany jego gatunek to Aloe Vera. W dużej mierze składa się z wody, ale oprócz tego zawiera w składzie dużo cennych składników. Potrafią one skutecznie wspierać odporność i pomagają dojść do zdrowia osobom po operacjach, zabiegach lub w chorobach onkologicznych. Badania pokazują, że aloes ma zdolność hamowania namnażania komórek nowotworowych.

Dlaczego aloes jest tak ceniony?

Miąższ aloesu stosuje się między innymi w kosmetykach, jak również w domowym użyciu - np. na oparzenia, a także do pielęgnacji suchej skóry czy włosów.

Grube i mięsiste liście aloesu zawierają w sobie alonę - mleczko i żel, które mają wiele składników korzystnych dla zdrowia. Aloes to przede wszystkim witaminy: A, C, E, witaminy z grupy B, a także mikroelementy: wapń, sód, potas, magnez, cynk, chrom, selen, żelazo, miedź, mangan. Są to składniki, które wspierają organizm w walkach z chorobami, także nowotworowymi.

Do tego są jeszcze składniki aktywne odpowiedzialne za prozdrowotne właściwości aloesu:

  • glikoproteiny,
  • sacharydy,
  • antrachinony,
  • polipeptydy,
  • aminokwasy,
  • saponiny,
  • kwasy organiczne.

To dzięki tym elementom organizm odbudowuje się po przebytych infekcjach.

Sok z aloesu - właściwości 

Sok z aloesu jest wykorzystywany w wielu obszarach. Najczęściej stosuje się go w dermatologii i kosmetologii. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Stosowany jest często jako środek do gojenia ran, działający ochronnie na skórę, jak również wspomagający trawienie. 

Sok z aloesu ma pozytywny wpływ na układ trawienny - wspomaga organizm zarówno w przypadku zaparć, jak i biegunki.  Stosuje się go także w przypadku występowania zespołu jelita drażliwego oraz cofania się treści pokarmowej lub soków żołądkowych do przełyku, czyli refluksu. 

Ponadto sok z aloesu pomaga budować odporność. Polecany jest na infekcje górnych dróg oddechowych oraz dla zwiększenia ilości limfocytów i przeciwciał we krwi. Zawarte w aloesie kwasy i azoty zapobiegają wzrostowi chorobotwórczych mikroorganizmów i zwiększają możliwości ochrony przed bakteriami. Z tego powodu sok z aloesu podawany jest często osobom po zabiegach chirurgicznych, w chorobach onkologicznych, ale też seniorom.