Robert Makłowicz o „JedzOnku na odporność” w komentarzu do książki napisał tak: „Życie czasem zmusza nas do różnych jedzeniowych ograniczeń, które zrazu wydawać się mogą srogie, a nawet bezwzględne, lecz pamiętać musimy również o tym, że życie nigdy nie zmusza nas do tego, byśmy jedli źle. Konieczna dieta nie musi stać się dodatkową udręką, może nieść przyjemność. Przyjemność niebagatelną, bowiem możliwą do doświadczania codziennie - przyjemność z jedzenia. O tym właśnie jest niniejsza książka."

Premierowe spotkanie poprowadziła Katarzyna Stankow, która jest dietetykiem klinicznym, doradcą żywieniowym Fundacji ISKIERKA, pasjonatką zdrowej kuchni, ale przede wszystkim mamą podopiecznej fundacji, która przeszła chorobę nowotworową. Po raz kolejny podzieliła się swoją wiedzą, doświadczeniem i pomysłami: „To nasza najbardziej uniwersalna pozycja, z której każdy z nas może korzystać. Oczywiście, pisząc ją, miałam na uwadze dzieci po chorobie onkologicznej, które, wyczerpane długotrwałym leczeniem, muszą wzmocnić swój układ immunologiczny. Swoją odporność budujemy każdego dnia i nie musimy do tego stosować wymyślnych produktów czy suplementów. Zacznijmy od tego, co najprostsze - od talerza. Chciałam pokazać, że możemy jeść produkty bogato odżywcze, które są powszechnie dostępne w każdej porze roku. Jestem zwolenniczką jedzenia sezonowego. Takie produkty są najbardziej wartościowe i kupimy je na każdym bazarze, w każdym sklepie. Bardzo istotne jest również, aby jeść smacznie i zdrowo, nie tracąc właśnie przyjemności z jedzenia”.

Premiera książki "JedzOnko na odporność"

Swoje 4 propozycje przestawiła w książce także Emilia Daniło - podopieczna ISKIERKI z Jasła z ogromnym zacięciem i talentem do pieczenia i gotowania. Ma za sobą udział w konkursach kulinarnych oraz staże w restauracjach. Choroba pokrzyżowała jej plany, jednak nie pozbawiła pasji i marzeń. W czasie leczenia Emilia stara się nie zwalniać tempa i w miarę możliwości szuka inspiracji, tworzy dania, a efektem swojej pracy dzieli się na swoim Instagramie kulinarnym: sol.i.cukier.

Premiera książki "JedzOnko na odporność"

Fundacja ISKIERKA wraz autorką poradnika od 2016 roku poprowadziła szereg warsztatów dla dzieci i rodziców na oddziałach onkologii dziecięcej w Polsce, w studiach kulinarnych czy podczas plenerowych akcji prozdrowotnych. Znakomita zabawa i pełne zaangażowanie dzieci, okazja do rozmów i wymiany doświadczeń i potrzeb spotkały się z bardzo pozytywnym przyjęciem także wśród lekarzy i specjalistów.

Projekt graficzny czwartej części nawiązuje do wcześniejszych wydawnictw Fundacji ISKIERKA „JedzOnko” (IV 2017), „JedzOnko2” (VI 2018) „JedzOnko po przeszczepieniu” wydane razem z Fundacją DKMS (V 2020) z zakresu dietetyki i zdrowego żywienia w chorobie onkologicznej dzieci. Są to jedyne publikacje, powszechnie dostępne, zawierające - oprócz porad i zaleceń medycznych - także praktyczne przepisy na posiłki, które można przygotować nawet w ograniczonej przestrzeni kuchni na dziecięcych oddziałach szpitalnych. Są udostępniane bezpłatnie rodzicom dzieci w trakcie leczenia oraz dostępne w ogólnej sprzedaży pozostałym zainteresowanym.

Premiera książki "JedzOnko na odporność"

„JedzOnko na odpornośc” zostało wydane w nakładzie 2000 egz. i jest do nabycia cenie 30 pln na https://fundacjaiskierka.pl/jak-pomoc/sklep/. Całkowity dochód ze sprzedaży jest przeznaczony na rzecz dzieci z chorobą nowotworową, podopiecznych Fundacji ISKIERKA.

Informacje o projekcie: https://fundacjaiskierka.pl/nasze-projekty/jedzonko/ 

Foto: Latający Kowal/Arch. Fundacji ISKIERKA