Co należy wiedzieć na temat żywienia dziecka w czasie choroby nowotworowej?
Wiadomym jest, że stan odżywienia wpływa na rokowania w chorobie nowotworowej dzieci. Dobrze odżywieni pacjenci lepiej znoszą leczenie. Odżywianie powinno dostarczać dziecku energii potrzebnej nie tylko do walki z chorobą, ale dalszego prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Mali pacjenci często nie mają apetytu, cierpią na nudności i wymioty. Istotne znaczenie ma zatem odpowiednie dopasowanie diety, tak by nie doszło do wyniszczenia organizmu. Właściwa dieta u dziecka z chorobą onkologiczną może przyspieszyć jego powrót do sprawności w przypadku interwencji chirurgicznych czy zmniejszać ryzyko powikłań pooperacyjnych. Redukuje również ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych takich jak cukrzyca. Ogranicza także skutki uboczne prowadzonych terapii, zarówno chemioterapii, radioterapii, jak i hormonoterapii. Bardzo ważna jest podaż białka, gdyż to podstawowy budulec organizmu. W diecie dziecka powinny znaleźć się zarówno białka pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Warto zatem sięgnąć po chude mięso, chudy nabiał, ryby czy jaja, a także produkty zawierające komosę ryżową. W diecie dziecka nie może zabraknąć zdrowych tłuszczy, które zwiększają wchłanianie witamin A, D, E i K. Tłuszcze trans czy tłuszcze utwardzone nie mogą znaleźć się w diecie dziecka. Jeżeli chodzi o warzywa to nie należy podawać tych wzdymających i ciężkostrawnych, takich jak groch, por czy cebula, chyba, że dziecko dobrze je toleruje. Można podawać zarówno surowe, jak i gotowane warzywa w zależności od stanu, jak i preferencji dziecka. Niezbędne w diecie są również produkty pełnoziarniste, wspomagające perystaltykę jelit (o ile dziecko nie cierpi na nietolerancję). Warto sięgać po lekkostrawny ryż taki jak basmati czy jaśminowy. Najlepiej podawać dziecku wodę niegazowaną w szklanych butelkach, gdyż filtruje nerki, usuwając toksyny i pozwala utrzymać elektrolity w równowadze. W przypadku przeszczepu zarówno przed nim, jak i kilkanaście dni po należy stosować dietę z niską zawartością błonnika i niskotłuszczową, nie podawać produktów wzdymających, jak i ostrych przypraw.
Suplementacja w chorobie nowotworowej - czy warto sięgać po suplementy?
Należy wiedzieć, że w trakcie terapii onkologicznej, zarówno chemioterapii, immunoterapii, jak i hormonoterapii nie należy samodzielnie sięgać po suplementy zawierające zioła, wyciągi roślinne, witaminy czy składniki mineralne ze względu na ryzyko interakcji z lekami przeciwnowotworowymi. Bardzo często pacjenci onkologiczni próbują suplementacji amigdaliną. Tymczasem zawarta w pestkach moreli amigdalina stwarza ryzyko zatrucia cyjankami, co może prowadzić do uszkodzenia wątroby, szpiku, niewydolności nerek czy małopłytkowości. Może nasilać skutki uboczne leczenia onkologicznego, czyli biegunki, wzdęcia, nudności czy wymioty. Można sięgnąć po suplementy witaminy C w przypadku niedoborów, ale nie należy stosować wysokich dawek, gdyż może to obniżać skuteczność chemioterapii i radioterapii. Warto wiedzieć, że także suplementacja dziurawcem może być szkodliwa i prowadzić do uszkodzenia skóry czy wątroby w czasie radioterapii lub interakcji z lekami podawanymi w czasie chemioterapii. Nie można oczywiście całkowicie demonizować suplementów, bo w przypadku niedoborów w diecie i zgody lekarza na ich stosowanie ich zażywanie jest bezpieczne. Można sięgnąć po witaminy dostępne w Dr.Max. Oprócz witaminy C w trakcie choroby nowotworowej może być zwiększone zapotrzebowanie na beta-karoten, selen, miedź, magnez czy mangan. Oczywiście suplementacja zawsze powinna być ostatecznością, gdy nie można odpowiedniej ilości składników odżywczych dostarczyć wraz z dietą.