Zachęcamy do zapoznania się z dotychczasowymi propozycjami książkowymi, m.in.:
Smacznie, zdrowo, kolorowo – poradnik kulinarny dedykowany dzieciom po przeszczepieniu szpiku
„JedzONKO po przeszczepieniu” to pierwszy w Polsce poradnik kulinarny wspierający prawidłowe żywienie dzieci po przeszczepieniu szpiku kostnego, w którym znajdują się zarówno przepisy dostosowane do sytuacji zdrowotnej dziecka, proste i szybkie w przygotowaniu, jak i szczegółowe wytyczne dotyczące diety w okresie około przeszczepowym.
Kiedy dzieci stykają się z rakiem, czy to z powodu choroby członka rodziny czy własnej, mają wiele pytań, na które rodzic nie zawsze zna odpowiedź.
Nowotworzenie medycznie i bajkowo
W wizji hematologa profesora Sebastiana Giebela (Centrum Onkologii Oddział Klinika Transplantacji Szpiku i Hematologii w Gliwicach) układ krwiotwórczy jest fabryką z wieloma filiami w różnych lokalizacjach: w kościach miednicy, w kręgach kręgosłupa, w tzw. kościach długich kończyn górnych i dolnych, w czaszce, w żebrach. Fabryką główną – fabryką-matką - jest miednica. Szpik w celu transplantacji pobieramy właśnie z niej. Tam jest najłatwiej dostępny i jest go najwięcej.
... i wiele innych.
Dział Biblioteczka systematycznie rozbudowuje się dzięki wsparciu firmy NOVARTIS.