Katarzyna Stankow, jest doradcą żywieniowym, pasjonatką zdrowej kuchni, ale przede wszystkim mamą dziewczynki, która przeszła chorobę nowotworową. Na bazie własnych doświadczeń podzieliła się swoją wiedzą i pomysłami z innymi rodzicami. Wspólnie przyrządzali potrawy a oceniali je nasi najważniejsi eksperci – czyli mali pacjenci oddziału. Efektem tej kulinarnej przygody było wydawnictwo „JedzOnko”, które ukazało się w marcu 2017 r. seria warsztatów i promocja na oddziałach onkologii dziecięcej w Polsce. W związku z dużą popularnością poradnika, ISKIERKA wydała kolejną część – „JedzOnko2”

„Z radością odebrałam informację o drugim tomie poradnika kulinarnego JedzONKO. Jest on kontynuacją wcześniej wydanego zbioru przepisów JedzONKO – przygotowanych z myślą o pacjentach onkologicznych. Drugi tom poszerza możliwości wyboru znakomitych przepisów kulinarnych. Proponowane posiłki mogą być realizowane w żywieniu dzieci zdrowych, ale co ważne przede wszystkim są znakomitą propozycją dla tych, które zmagają się z chorobą nowotworową i są poddawani intensywnemu leczeniu onkologicznemu. Proponowane przepisy zostały opracowane zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia chorych onkologicznych, z uwzględnieniem bogactwa smaków – dzięki zastosowaniu wielu przypraw ziołowych. Różnorodność i estetyka kolorystyczna posiłków zachęcają dzieci o osłabionym łaknieniu do poszukiwania nowych smaków i zapachów. Przepisy są inspiracją dla rodziców i opiekunów oraz zaproszeniem do zabawy kulinarnej z chorymi dziećmi. Zawierają wskazówki, które pomogą przygotować właściwą dietę, a to stanowi ważne uzupełnienie leczenia onkologicznego.” Prof. dr hab. Elżbieta Adamkiewicz-Drożyńska
 
„Pysznie, kolorowo i zdrowo, tak powinniśmy jeść – wszyscy. Wierzę, że jedzenie daje moc i może być lekarstwem. JedzONKO 2 to zbiór przepisów, po które może sięgać każdy, kto dba o to co ląduje na jego talerzu.” Grzegorz Łapanowski
 
 
„Jako mama dziecka onkologicznego wiem jakim wyzwaniem jest temat odżywania w chorobie nowotworowej. Szpitalne posiłki nie zaspokajają zapotrzebowania na wartościowe składniki młodego, osłabionego organizmu, a rodzic zagubiony w gąszczu spraw związanych z leczeniem zostaje najczęściej sam z problemem ułożenia odpowiedniej diety, bez profesjonalnego wsparcia dietetyka. Z pomocą przychodzą nam poradniki JedzONKO, zwracają uwagę jak istotnym elementem leczenia jest zdrowe odżywianie oparte na produktach dobrej jakości oraz wskazują na co uważać przy danej dolegliwości. Ciekawe przepisy i piękne zdjęcia zachęcają do rodzinnego przygotowania potraw z naturalnych składników, a praktyczne rady podpowiadają jak odnaleźć się w szpitalnej kuchni oraz jak przekonać niejadka do spróbowania kolorowych posiłków. Mam nadzieję, że inicjatywa mamy Agatki i Fundacji ISKIERKA będzie mocnym impulsem do zmian na lepsze w podejściu do diety dzieci onkologicznych we wszystkich klinikach.”
Ewa Majewska – mama 4-letniego Ignasia