Badanie prowadzone przez naukowców z Wydziału Patologii oraz Centrum Nowotworów Laury i Isaaca Perlmutterów z NYU Langone Health wykazało, że geny zaangażowane w metabolizm komórkowy waliny są bardziej aktywne w nowotworowych limfocytach T niż w limfocytach prawidłowych. Zablokowanie tych genów nie tylko doprowadziło do zmniejszenia poziomu waliny w białaczkowych limfocytach T, ale także do zatrzymania wzrostu komórek nowotworowych w warunkach laboratoryjnych. Tylko 2% nowotworowych komórek T pozostało przy życiu. Co więcej, wyniki eksperymentu sugerują, że mutacje genu NOTCH1, najczęściej obserwowane u pacjentów z białaczką, sprzyjają wzrostowi nowotworu częściowo poprzez zwiększenie poziomu waliny.

Wyniki badania opublikowanego on-line 22 grudnia 2021 r. w czasopiśmie Nature obejmowały doświadczenia na ludzkich komórkach białaczkowych hodowanych w laboratorium, a także przeszczepianych myszom, u których prowadziło to do rozwoju nowotworu. Dalsze eksperymenty wykazały, że karmienie myszy chorych na białaczkę dietą o niskiej zawartości waliny przez trzy tygodnie przerwało wzrost nowotworu. Dieta zmniejszyła liczbę komórek nowotworowych krążących we krwi o co najmniej połowę, a w niektórych przypadkach do niewykrywalnego poziomu. Natomiast ponowne wprowadzenie waliny do diety prowadziło do progresji nowotworu.

Nasze badanie potwierdza, że ostra białaczka limfoblastyczna z limfocytów T jest całkowicie zależna od podaży waliny i że niedobór waliny może zahamować postęp tego nowotworupowiedział współprowadzący badanie dr Palaniraja Thandapani z Centrum Nowotworów Perlmutterów NYU Grossman School of Medicine.

Diety o niskiej zawartości waliny są łatwo dostępnepowiedział dr Tandapaniponieważ są już stosowane w leczeniu zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej związanych z zaburzeniami genetycznymi, które wpływają na metabolizm w układzie pokarmowym.

Starszy badacz dr Iannis Aifantis dodaje, że projekt badania prawdopodobnie łączyłby terapię dietetyczną z podawaniem wenetoklaksu – leku zatwierdzonego do stosowania w Stanach Zjednoczonych w przypadku większości innych rodzajów białaczki. Podkreśla, że kombinacja z lekiem jest ważna, ponieważ efekt ograniczeń dietetycznych prawdopodobnie nie będzie możliwy do utrzymania w dłuższej perspektywie. Wynika to z ryzyka wyniszczenia mięśni i uszkodzenia mózgu spowodowanego długotrwałym niedoborem waliny.

Nasze podejście kliniczne polegałoby na stosowaniu diety o niskiej zawartości waliny w celu zmniejszenia liczby limfocytów T u pacjentów z ostrą białaczką limfoblastyczną do poziomu tak niskiego, że leki mogłyby wtedy skutecznie zablokować progresję nowotworupowiedział dr Aifantis. Dodał również, że istnieje wiele podstawowych elementów budulcowych komórek, w tym białka, nukleotydy i kwasy tłuszczowe, które są potrzebne do rozwoju i rozprzestrzeniania się nowotworu. Odnotowano inne aminokwasy (szczególnie wysoki poziom lizyny) mające związek z rozwojem nowotworów, ale ich dokładna rola pozostaje nieznana. Dr Aifantis podkreślił, że ​​same strategie żywieniowe w leczeniu nowotworów były testowane od dziesięcioleci, istnieją jednak niewielkie dowody naukowe na jakiekolwiek korzyści. Konieczne są dalsze badania, w tym planowane przez zespół badanie kliniczne, zanim można będzie zalecić jakiekolwiek wytyczne dotyczące leczenia.

Według danych American Cancer Society w USA każdego roku z powodu ostrej białaczki limfoblastycznej T-komórkowej umiera 1500 osób, w tym głównie pacjenci pediatryczni. Chorobę rozpoznaje się u ok. 5000 osób rocznie. Ten typ nowotworu stanowi około jedną czwartą wszystkich białaczek.

Na podstawie: